úterý 8. května 2012

SAP HANA a In-memory databáze

SAP HANA

V poslední době se začíná hodně mluvit o technologiích in-memory databází. SAP se tohoto technologického trendu chytil a hodlá s ním změnit svět databází, jak si můžeme přečíst na serveru ŽIVĚ.CZ. Jestli je to při současném čtyřprocentním podílu SAPu na trhu databází přehnaný optimismus nebo správná vize, uvidíme za pár let. Nedá se ale předpokládat, že by Oracle, IBM nebo Microsoft dali svou kůži lacino.

Co jsou to in-memory databáze

In-memory databáze (IMDB) nebo také main memory databáze (MMDB) používá jako primární úložiště dat operační paměť počítače. Tato technologie výrazně zrychlí zpracování dat oproti standardnímu přístupu na pevný disk. SAP uvádí u své technologie HANA, že je 1200 x rychlejší než doposud používané databáze a jedno jádro CPU dokáže projít 2 miliony záznamů za 1ms. To sebou nese velké nároky a samozřejmě i náklady na velikost operační paměti, protože všechna data jsou uložena pouze v ní.

Všechna data jsou tedy uložena pouze v operační paměti počítače a nikde jinde. Mnohonásobně nám to urychlí zpracování dat, ale co se stane v případě výpadku napájení, pádu systému nebo jen chybě obsluhy s daty? Každý systém je potřeba čas od času restartovat nebo upgradovat a je tedy potřeba nějak vyřešit, co se v té chvíli stane s daty. Na to existuje několik možných řešené v podobě snapshotů databáze, archivování změn databáze pro případnou obnovu, použítí NVRAM (Non-volatile random access memory) - uchová informace i po výpadku napájení nebo použítí technologie vysoké dostupnosti.



Zdroje:

[1] - http://en.wikipedia.org/wiki/In-memory_database
[2] - http://www.sap.com/solutions/technology/in-memory-computing-platform/hana/overview/index.epx

Žádné komentáře:

Okomentovat